Feliratkozás hírlevélre

Amennyiben szeretne értesülni az Annex Hangcenter újdonságairól, itt iratkozhat fel hírlevelünkre.


Ötcsillagosra értékelte a What Hi-Fi a Jamo D 600 THX hangrendszert

jamo D_600_what_hifi_5starsPozitív kritikával illették a külföldi What-HiFi magazin hasábjain a Jamo D 600 THX minősített házimozi rendszert. Az ötcsatornás tesztkonfigurációt a Jamo D 600-as mélysugárzó "szörnyeteggel" párosították, igen stabil vélemény alakult ki végül. Az öt csillaggal díjazott termékről írt részletes cikk magyar fordítása honlapunk hasábjain is olvasható!

 

 

Jamo D 600

A Jamo THX-minősített házimozi hangsugárzó pakkja elképesztő hallgatnivaló

Egyikeként azon kevés THX Ultra2 hangrendszereknek, melyek brit piacon is elérhetőek, ez az összeállítás remélhetőleg mozi-szintű teljesítményt ad, még tágas nappalikban is. Nagy a kísértés? Ha odavan a filmekért, akkor nem csoda. Ugyan nem olcsó mulatság, de ilyen összegből egyszerűen képtelenség ennél hátborzongatóbb mozi hangot elérni.

A kimondottan mozizásra tervezett otthoni sztenderdekhez viszonyítva is tekintélyt parancsoló külsővel bír a Jamo D 600. Csatahajó-szürke festésével, katonásan elrendezett, matt-fekete hangszóróival és dupla mély membránjával úgy tűnik, árát meghazudtolóan inkább hajaz professzionális stúdiómonitorokra, semmint hagyományos kialakítású 5.1 házimozi hangfalakra, példának okáért említhetnénk a díjnyertes B&W CM9 rendszert. A Jamo öt szatellit hangsugárzója akár falra is szerelhető (a gyárilag rögzített fali tartókkal), védőszövetei gyárilag felhelyezve érkeznek, ha ezeket helyükön tartjuk, a komplett rendszer megjelenése még visszafogottabb marad, leginkább könyörületes kedélyűek neveznék „Elegánsnak”. Eltekintve az esztétikai bírálattól, sokkal fontosabb pozitív szempont, hogy ez a rendkívüli hangsugárzó csomag a „legjobb vétel” kategória felé araszol. Egyszerűen azért, mert nem jut eszünkbe bármilyen rivális, ilyen áron és ilyen mozis képességekkel megtervezett konstrukció. A D 600-as sikere jellegzetes konfigurációjából gyökeredzik, mely a specifikus tervezési eljárásokat szigorú teljesítménybeli sztenderdek felé reflektálja, és a szükséges kritériumokat sikerült is elérni. A Jamo egyike azon kevés THX Ultra 2 hangrendszereknek, amit az angol vásárlók is könnyen bevállalhatnak, ahelyett, hogy az ilyen árkategóriába eső, álló hangsugárzót alkalmaznának, mivel front-és háttér csatornái korlátozottan szórják a mélyhangokat. Ez nem kompromisszum, legalábbis a THX-re nézve, mi több, előnyös. A három front csatorna (bal, center, jobb) valójában ugyanaz a kivitel, mivel a THX érdekében készültek, így lehetővé téve a helyesen kialakuló, kohéziós hangmezőt.

D600WhatHifi teszt_melysugarzo

Különleges kialakítás
A Jamo D 600 SUR háttérsugárzók máshogy lettek megépítve, nekik feladatuk a hangok minél alaposabb szétterítése (emiatt dipól kialakításúak – további információk a mellékelt képen), és az elülső csatornáktól eltérően, az iker mélymembránok helyett ők csak egyetlen 16.5 mély/középsugárzót tartalmaznak. Mind az öt szatellit sugárzót úgy tervezték, hogy minden hangot képesek legyenek közvetíteni egészen 80 Hz-ig. Ez a THX egyik fő pillére, két előnye is van. Először is, ezáltal a szatellitek kabinetje a megszokottól kisebb lehet, és jóval könnyebben installálhatóak a legtöbb nappaliban, esetleges kompromisszumok nélkül. Másrészt, a lényegi megterhelést így a mélysugárzó kapja, melynek elhelyezhetősége jóval szabadabb, és hangerejét külön szabályozhatjuk. A mi teszt rendszerünkben nem csak egy, hanem két D 600 SUB aktív mélysugárzót alkalmaztunk, abban a felállásban, melyet a THX megkövetel (Önnek viszont nem kell ragaszkodnia dupla mélynyomóhoz, csak ha a basszusokkal betöltendő szoba méretétől függ). A D 600-asokat saját DSP áramkörük (Digitális Jel Feldolgozó) irányítja, 38 cm-es, kolosszális méretű membránjukat 600 Wattos erősítő hajtja. Mindegyik D 600 alkalmas komoly mennyiségű levegő megmozgatására, ennél fogva nagy helyen tudják igazán „kiszólni” magukat. Bármilyen túlzónak tűnhet, ez a hangsugárzó konfiguráció felel meg a THX Ultra 2 Specifikációnak. Mint olyan, alkalmasnak kell lennie hogy lejátsszuk vele kedvenc filmjeinket, levágás vagy torzítás nélkül a referencia THX hangnyomás mellett (ami folyamatos 85dB, 20dB belmagasság mellett), egészen 3000 köblábnyi helyiségekig. Magyarul? A Jamo még leghatalmasabb szobáinkban is alkalmas visszajátszani a hangsávokat pontosan olyan hangerővel, melyet a hangmérnökök alkalmaznak a mozi hang master anyag készítésekor és keverésnél.

Jamo D_600_dipol_surround_D6SUR_leiras

Stúdióminőségű hang
Akárhogy is számoljuk a dolgot, vitathatatlan annak ténye, hogy a referencia hangerő szint valóban nagyon, nagyon hangos. Még mi sem szeretnénk mindig ilyen hangosan hallgatni egy rendszert. Mindenesetre jó dolog, ha tudjuk, milyen potencia rejlik egy rendszerben, és bármikor, ha elkap bennünket a hév, nem kell habozni a potméter tekerésekor, mert a hangsugárzók kisujjukból bírják a brutális szintű igénybevételt is, nem hogy kiakadnak, de még jobban életre kelnek - ennek már tudata is nyugtató. Ez, és annak ténye, hogy a Jamo specifikus konfigurációja segít biztosítani egy olyan nyíltságot és tisztaságot, ami versenybe kelhet akár hagyományos, hi-fi orientált hangsugárzókkal is. A frontsugárzókon lévő közép-illetve magas sugárzók jellegzetesen, vertikális rendben sorakoznak, kialakításukból adódóan a hangsávok összességét pontosan a hallgató füléhez irányítják. A THX-hez normákhoz igazodva, így elkerülhetőek a nemkívánatos reflexiók, a hang közvetlenül jut el Önhöz, anélkül hogy padlóról vagy mennyezetről verődve érkezne. Bárhogy is magyarázzák az elméletet, a rendszer elhalmoz bennünket hátborzongatóan precíz részletekkel. A vokális árnyalatok nyíltak, a képi cselekményen kívüli eseményeket élesen közvetíti a rendszer és még a tüzeléses, haragos hangulatvételű, drámai háborús jeleneteknek is minden összetevőjét kihallani. Mi több, hatalmas méretük ellenére a D 600-as mélyládák hidegrázó pontossággal olvadnak össze a frontok és hátterek hangjaival, lehetetlenül hatalmas, muszkuláris dörgésű basszusokat létrehozva még akkor is, ha a szükségesnél szélesebb szobában alkalmazzuk őket. Mindent összevéve, a komponensek figyelemre méltó együttműködése kiváló hangerő elosztást eredményez, hangsugárzóról hangsugárzóra pontosan, hangerő vagy tonális elváltozás nélkül érzékelhetjük a bennünket körbeölelő hangteret. Az így tapasztalt hallgatói élmény segít beleélni magunkat a filmbe úgy, mint a legjobb mozikban.

A zene jóval kompromisszumosabb
Lehet bármi ellenérv ilyen képességek mellett? A THX önmagában erősen helytáll, filmes szempontból mi sem kötünk bele – a Jamo karakterisztikája, mely filmnézéskor rendkívül előnyös, többcsatornás képességeiben remekül megmutatkozik. Tehát igen, ezek alapján igazi mindenesként emlegethetjük a D 600-as rendszert. Akárhogy is nézzük, kimondottan dedikált házimozi építéséhez való, ha megfelelő környezetben alkalmazzuk, a D 600 lenyűgöző vétel.

Értékelés 
Mellett: erőlködés nélkül is brutális teljesítmény, elképesztő nyitottság és kohézió, értékek
Ellen: Nem annyira sikeres sztereóban, talán variálhattak volna a puritán borításon
Összegzés: Zenei korlátai ellenére egyszerűen csodás hangfal összeállítás

dipól | dipoláris | hangfal | hangsugárzó | hangszóró | házimozi | Jamo | kritika | mélynyomó | mélysugárzó | minősített | mozi | ötcsatornás | teszt | thx | vélemény

 
Joomla weboldal készítés, Joomla keresőoptimalizálás, Joomla honlapkészítés