Feliratkozás hírlevélre

Amennyiben szeretne értesülni az Annex Hangcenter újdonságairól, itt iratkozhat fel hírlevelünkre.


Meghallgatható már nálunk is: A B&W PM1 megérkezett Magyarországra!

PM1_Series_Gall_8_mini

A PM1 a Bowers & Wilkins legújabb fejlesztésű luxus minőségű kompakt hangsugárzója.

A kimagasló hangminőségét, többek között számos olyan új Bowers & Wilkins fejlesztésnek is köszönheti, mint például az új magassugárzó dizájn és egy olyan új kabinet konstrukciónak, amelyhez hasonlót még nem készített a B&W. A rendkívül kifinomult előadásmód jelentős előrelépést jelent a régi 805S –hez képest.

 

Fő technológiák

A PM1 luxus kompakt monitor számos új kulcsfontosságú fejlesztést, valamint a Bowers & Wilkins 800 Diamond sorozatából kifejlesztett technológiát is alkalmaz. Ezek a technológiák a következőek:

- Szénszálas merevítésű magassugárzó

- Rezonancia mentes fáziskúp a mély/középsugárzónál

- Matrix erősítésű kabinet

- Ásvánnyal dúsított gyanta előlap

- Oxigénmentes réz csatlakozások

- Mundor M-Cap Supreme Oil kondenzátorok


Folyamat

Ahhoz, hogy jobb minőséget lehessen elérni, mint a 805S, körültekintően kellett kiválasztani a hangszórókat, a dobozházat, a keresztváltót és a csatlakozókat is, hogy ezen komponensek a lehető legteljesebb összhangban legyenek egymással. Egyes elemek a 800 Diamond sorozattól lettek kölcsönözve és eredeztetve, míg mások ehhez a modellhez lettek kifejlesztve.


Szénszálas merevítésű magassugárzó

A PM1 magassugárzója külsőleg hasonlóan néz ki, mint a 805S modellé, azonban belül nagyon is különböznek A PM1 új alumínium dóm magassugárzóját egy ultra magas nyújtószilárdságú karbonszálból tekercselt gyűrű merevíti. Ez a konstrukció a alumínium dóm rezonanciafrekvenciáját 40kHz-re emeli. Igaz, ez már jóval az ember által hallható tartomány felett van, ugyanúgy ahogy a 800 Diamond sorozat magassugárzóinál is, de a hallható 20kHz alatti tartományban is jelentős minőségbeli változást eredményez. A végeredmény pedig mely a legjobb hangú nem - gyémánt dóm magassugárzó, amit valaha is készítettünk.
805S és PM1 magassugárzó összehasonlítás

magassugarzo

Ugyanúgy ahogy a 800 Diamond sorozatnál, a hangszóró új típusú peremet használ, mely a korábbi hangszóróknál szélesebb magasfrekvenciás szórási tartományt eredményez. A 15kHz-en mért szórási tartományban zöld színnel a 805S magassugárzóját, piros színnel pedig a PM1 magassugárzóját ábrázoltuk.


A PM1 magassugárzó keresztmetszete

(a mágnesek narancssárga színnel ábrázolva)
bowers_magassugarzo_keresztmetszet

A magassugárzó szélesebb szórási tartománya, hatással van a hangszerek és énekhangok szerkezetére is, mely a hallgatási pontban nagyobb pontosságú és stabilabb hangreprodukciót eredményez. Ugyanakkor, ahogy a jóval drágább gyémánt magassugárzóknál is, a szélesebb szórás alacsonyabb érzékenységet eredményez. A teljes energia ugyanakkora, de itt jobban szét lett szórva térben. Az alacsonyabb érzékenység, homályos hangzást eredményezhet. Ahhoz hogy ezt elkerüljük, a mágneses energiát növelni és a tekercstest körüli légrés méretét csökkenteni kell. Ugyanakkor, a teljes rendszer érzékenysége így valamivel alacsonyabb lesz, mint a legkisebb 800-as sorozatú modellé, már csak egy extra mágnes használatára van szükség, mely a hangszóró hátlapjára kerül beépítésre, a fő mágneshez képest ellentétes polaritással.

Bár a 70kHz-es rezonanciafrekvenciával rendelkező gyémánt dóm magassugárzónkat nem alkalmaztuk ennél a hangsugárzónál, de az eredeti Nautilus tervezésekor szerzett tapasztalatok alapján a rezonanciafrekvencia 30kHz-ről 40kHz-re való megemelése alumínium dóm hangszóróknál is hasznos és ezt úgy tudtuk elérni, hogy egy szénszálból tekercselt gyűrű segítségével megerősítettük és kimerevítettük a dómot és a tekercstestet is.  Ez a Nautilusnál is alkalmazott eljárás, hogy a gyűrűt a megfelelő helyre illesszük, rendkívül kifinomult, bonyolult és időigényes feladat. Így egy külön al-projektet kellett létrehozni, hogy ez a feladat a tömeggyártás során is megoldható legyen.

Ennek a munkának a sikere mely az új magassugárzóban testesül meg, a bal oldali összehasonlító grafikonon látható. Ahogy a gyémánt dómnál is, a hangminőség javulása nem csak a magasabb  rezonanciafrekvenciának köszönhető, hanem a dóm egyenletesebb mozgásnak is. Ez a minőségbeli változás jól hallható a 20kHz-es határfrekvencia alatt is.
Piros: 805S magassugárzó
Zöld: PM1 magassugárzó

Habszivacs csillapítású porsapka

gorbe_khz_VS_805

A Kevlar® mély/középsugárzónk a részletgazdag és tiszta középfrekvenciáiról ismert.

Most azonban egy újdonsággal egészült ki, a rezonanciacsökkentő porsapkával. Ellentétben a hagyományos porsapkákkal, ez a gomba alakú eszköz szorosan a lengőtekercshez feszül. A habszivacs merevségének és ellenállóképességének köszönhetően képes csillapítani, a lengőtekercs mozgásából adódó zavaró kónusz rezonanciákat. A hangtekercs mozgásának a csillapításával, csökkennek a kónusz rezonanciái is, a hangerő arányának függvényében.

Ez jól látható a következő impulzusválasz grafikonokon.

grafikon1

A kónusz rezonanciáinak csillapítása figyelhető meg ezeken az ábrákon. A PM1 mély/középsugárzójának impulzusválasza fix fáziskúppal (kék) és az új rezonanciacsökkentő porsapkával (zöld). A gyors rezgések csak a kék vonalnál jelentkeznek, ezt pedig a csillapítatlan kónusz mozgása okozza, mely hatással van a hangtekercs szabályos kör alakjára is és ez csillapított a porsapka által.

grafikon2

Ez, az előzőhöz hasonló grafikon a már zöld színnel jelzett rezonanciacsökkentő porsapkával ellátott hangszórót mutatja. Itt piros színnel ábrázoltuk a hagyományos kónusz nyakára ragasztott porvédő sapkával ellátott hangszórót. A rezgések itt is jelen vannak. A rossz sajtónak köszönhetően a habszivacsról azt tartják, hogy az évek során elöregszik, morzsolódik a nap ultra viola hatása miatt. Mondanunk sem kell, hogy a mai modern polimerek gyorsított UV vizsgálata során sincs jele öregedésnek.

tekercs

Mundorf M-Cap Supreme Oil kondenzátor

A PM1 hangszórói annyira jók, mint amennyire jó minőségű jelet kapnak. A hangszórókig eljutó jel minőségének megtartása legalább olyan fontos tényező, mint a jó minőségű hangszórók tervezése.

Ezt figyelembe véve a 800 Diamond sorozatból adoptáltuk az OFC (Oxigénmentes réz) csatlakozóterminálokat és a minimalista keresztváltókban alkalmazott Mundorf M-Cap Supreme Oil kondenzátorokat. Mindkét alkatrész az előző 800S modellekhez képest frissítve lett. Az olaj alkalmazása csökkenti a kondenzátor mikrofóniáját- azt az elvet, miszerint alacsonyszintű elektromos jeleknél minden komponensben apró mechanikai rezgés alakulhat ki, mely csökkenti a hang tisztaságát.

matrix

Matrix

A belsőt tekintve a PM1, a Bowers & Wilkins Matrix merevítését alkalmazza, mely jelentősen megnöveli a kabinet stabilitását. Az összefonódó panelek rendszere a kabinet merevségét a maximális szintre emeli. A valódi fa furnérral borított oldalpanelek szerepe nem csak az, hogy lenyűgöző külsőt biztosítson a hangsugárzónak, hanem a már egyébként is merev szerkezetű hangdobozt még jobban megerősítse.

gyanta_karosszeria

Ez a robbantott ábra illusztrálja a hangdoboz általános konstrukciós rajzát.

Belül jól látható a Matrix rendszerű merevítés. A hátsó, alsó és merevítő panelek MDF-ből készültek. A külső furnérozott panelek illesztésével rendkívül vastag és erős oldalfalakat kapunk. A kabinet stabilitásnak köszönhetően nagyon alacsony lesz a hang elszíneződése és javul a hangminőség.

A PM1 íves elő és fedlapja a 800 és 802 Diamond fejegységeire emlékeztet. Nem lett volna praktikus, ha ezt az egész szerkezetet tisztán fából készítjük el. Mérnökeink számos öntött és préselt anyagból próbálták meg kialakítani az egy darabból álló előlapot, de végül az ásvány alapú gyanta mellett döntöttek. Ezt az anyagot használták a referencia 800 Diamond sorozat fejegységeinél is. Az eredmény jobb térleképezés és lenyűgözően merev konstrukció.

Hangminőség

A PM1 impozáns keveréke az új és a zászlóshajó 800 Diamond sorozatban használt technológiáknak. A végeredmény egy olyan hangsugárzó, mely az új szénszállal merevített magassugárzónak köszönhetően széles és hihetetlenül koherens hangképpel rendelkezik. Ezen technológiák és az egyedülállóan arányos és tekintélyes kabinetnek köszönhetően a PM1 egy kifinomult hangú „előadóművész”, mely jelentős előrelépést jelent a 805S-hez képest.

The Steyning Research Establishment Team


audiofil | bemutató | bowers | Bowers & Wilkins | bowers and wilkins | carbon | Flowport | hangfal | hangsugárzó | kevlar | luxus | matrix | megjelenés | nautilus | polcsugárzó | wilkins

 
Joomla weboldal készítés, Joomla keresőoptimalizálás, Joomla honlapkészítés