Feliratkozás hírlevélre

Amennyiben szeretne értesülni az Annex Hangcenter újdonságairól, itt iratkozhat fel hírlevelünkre.


Fekete Szépség - B&W CM9 Teszt a HIFI CHOICE hasábjain!

bw_cm9A Bowers & Wilkins CM-széria négy új típussal egészült ki: Ezen újdonságok közé tartozik a CM Centre 2 centersugárzó, mely az alapkiépítésű, CM Centre-típusnál  nagyobbra sikerült – továbbá megérkezett a kompakt méretekkel megáldott CM5 típusú, állványra helyezhető doboz. Negyedik modellként futott be a CM9, őt tekinthetjük a CM- széria nagykutyájának, de fizikai méreteit tekintve is ő a legterebélyesebb...

Kiegészített mélysugárzójával, amennyiben hozzá való erősítőt választunk, tökéletes választást jelenthet azok számára, akik príma hangminőség mellett életszerű hangvisszaadásra törekednek. A külső megjelenés a belső merevítésekkel együtt tagadhatatlanul high-end kombinációt takar. Hogy összefüggéseket tárjunk az olvasó elé, nem árt tudni: a CM széria – melyet besorolhatunk a 600-as és az abszolút high-end 800-as széria közé - eredetileg egyetlen modellből, az apró CM1 hangsugárzóból állt. A csöppség meghökkentő hangtisztaságot és basszus-szinteket adott, kompakt méretei ellenére, viszont nem volt képes gyomorrázó basszusok leadására – miközben ha komolyabb igénybevételre akartuk használni, nagyobb teljesítményű elektronikát igényelt. Tulajdonképpen a CM1 ideális belépőterméket jelentett a CM családba – mely nem is olyan régen új tagokkal gyarapodott. A friss jövevények már egyaránt alkalmasak a kifinomult zenehallgatásra és többcsatornás házimozi-használatra.
Így bővült a skála két kompakt kétutas sugárzóval, két padlón álló modellel, két centersugárzóval és egy mélysugárzóval.
A CM-ek dómjai különzárt kialakítást kaptak, a záró kamrák pedig szögletes formával készülnek – gyártás illetve összeállítás szempontjából ez egyszerűbb megoldást jelent. Ettől még nem mondanám, hogy a gyártók mellőzték az esztétikai hangsúlyt: A fekete, zongoralakk borítás első osztályú, egy ilyen kiváló borítás már önmagában hab a tortán.
E teszt írója nem buzdult fel túlságosan a meghajtó egységeket körbeölelő fémkeretek láttán, a mély-és középsugárzók színkülönbsége sem nyerte el a tetszését (a membránok más-más összetevőkből készültek). Viszont a hangsugárzóhoz mellékelt extra vékony védőselyem frappáns módon, mágnesesen rögzül a CM9 testéhez, így sejtelmes sötétségbe borítva a membránokat – akusztikailag áttetsző anyag révén minőségromlást sem okoz.

Karcsúsága megőrzése érdekében egy nagy mélysugárzó helyett inkább két „kisebb” membránnal szerelték fel a tervezőmérnökök, így részletesebb, jobban terjedő mélyhangokat sugározhat a hallgatótérbe.

Hogy a kabinet stabilitása biztosítva legyen, külön négyszögletű állótálca is található a gumi tappancsokon és állótüskéken kívül. Mutatós, megjelenésében kifogástalan termékről van szó, mely eleganciát és praktikumot sugall. Fizikai méreteiben közel áll a 600-as szériához, specifikációkban viszont többre képes – példának okáért a CM9-be hosszabb hangtekercseket és nagyobb mágneseket építettek, utóbbival nagyobb teljesítmény, ugyanakkor még kevesebb torzítás érhető el. Mint széria első modell, rendkívül magas érzékenységgel bír a CM9; ez az érték névlegesen 89dB/watt – példának okáért a CM1 érzékenysége 84 dB/watt – így a hangspektrum mindkét végén nyereséget kapunk. A CM9-et nem kell keményen hajtani, hogy jól adjon elő, miközben nagyobb teljesítményű erősítéssel is könnyedén megbirkózik.

 

HANGMINŐSÉG
A CM9 30 hertztől 50 kilohertzig terjedő frekvencia átvitelt biztosít 6 dB mellett, a névleges impedancia 8 ohm. Tesztalanyunk erősítéséért a Krell FBI-típusú készülék felelt, csatornánkét 300 wattnyi teljesítményre képes mindenféle erőlködés nélkül - átlagos felhasználásra enyhén szólva több, mint elegendő, de például a Denon PMA-SA1 minőségi integrált erősítővel (csatornánként 50 watt) is gond nélkül zajlott a tesztelés egy több, mint 11 méter hosszú térben. Ezt a hangsugárzót nem nehéz meghajtani. Egy modern Bowers & Wilkins esetében egyesek közömbös tónusokra számítanak, azonban a CM9 nem okozott csalódást. Ez egy érzékelhetően precíz hangdoboz abszolút telített, s egyszerre tartalmas basszus szintekkel, s ehhez olyan magas hangszín társul, mely alkalmanként a korábbi fémből készített dómok kiélezett hangzását idézte. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a cég valamennyi hangsugárzója jellegzetesen éles hangzást ad, viszont a magas sugárzóikban tagadhatatlanul van valami, ami érezhetően jellegzetes karakterisztikát ad – egy olyan érzetet, ami átver minket, mint ha nem is egy dobozból érkezne a hang. Mindamellett, hogy kiválóan elsimulnak a magas frekvenciák, a Kevlar kónuszú FST középsugárzó fontos szerepet kap a középső-illetve felső közép régiók kialakításában, egészen addig, míg már a NutilusTM dómnak kell beszállni. Az eredmény egy olyan hangfal, mely egyértelműen kihegyezett és kontrollált stílusban viselkedik, de meglepetésekkel szolgál egyéni igények esetében is. Egyik ilyen meglepetésem a Naxos új, Passagi – elnevezésű anyagánál. Az egzotikus fafúvós felhozatal gyönyörűen irányított, kitapintható élményt ad, a hallgató szinte érzi, amint a zenészek lélegzete energiát ad a hangszereknek. A nyolcas szám (Zivkovic’s Tales from the Center of the Earth) közben félelmetesen izgalmas pulzust és ritmika zajlik le, s itt mutatkozott be igazán a CM 9. Minden rezzenés kitapinthatóan, kiváló minőségben jött vissza – az erősítés miatt viszont egyszer-kétszer, egy kis, de érezhető elszíneződés történt a középtartományban. A basszus mindvégig lágyan, kellemes finomsággal hallatszott – mi nem alkalmaztuk a reflex portba csúsztatható szivacsdugókat.


Első osztályú újoncról szól e cikk, könnyedebb és nyugtatóbb mint néhány előző Bowers & Wilkins termék, kiterjedt hangzással és még jobb hangszín integráltsággal. Az árazás reális, a megjelenés ugyancsak szemet gyönyörködtető, viszont óvatos bánásmódot igényel. A hangsugárzó széles sztereo tartományt kínál, mely a két doboz között nem limitált. Nyílt, finom stílusához mérten különösen ajánlott, hogy tiszta-hangzású elektronikával használjuk, ha a hallgató nem akar szembesülni a (korábban már említett) „kamrás” hangzással.

 

Pro:
Karcsú, elegáns, kifejezett középtartománnyal és erőteljes, ugyanakkor jól-kontrollált basszusokkal. A teljesítménykezelése jó, s kellően érzékeny hogy a legtöbb minőségi elektronikával együttműködjön.

 

Kontra:
Bizonyos erősítő párosítások esetében túlszínezettség állhat fent, hogy ne produkáljon átlátszóságot, tiszta hangú elektronikát igényel.


A teszt forrása: www.hazimozi.hu


audiofil kritika | Bowers & Wilkins | CM9 Hangfal | Hangsugárzó teszt | hifi choice

 
Joomla weboldal készítés, Joomla keresőoptimalizálás, Joomla honlapkészítés