Feliratkozás hírlevélre

Amennyiben szeretne értesülni az Annex Hangcenter újdonságairól, itt iratkozhat fel hírlevelünkre.


Kérdések és válaszok az Onkyo TX-8050 internetes rádióerősítőről

onkyo_TX_miniAz Onkyo TX-8050 egy sztereó rádióerősítő a korszerűségre törekvő zenehallgatóknak. A már ismert Onkyo hangminőség mellett a TX-8050-es rádiótunert olyan finomságokkal szerelték fel, mint az előlapi USB port, Internet rádió hozzáférés (ezen kívül Napster, lastFM és vTuner stream lehetőségek), illetve DLNA támogatás...

 
Magyarul is tudni szeretném, miért jó ez nekem, mint felhasználónak?

Az említett funkciók azért is praktikusak, mert nincs többé szükség külön asztali lemez-lejátszóra, hiszen az otthoni hálózatodon tárolt zenéidet egyből rányomathatod a TX-8050-re, akár számítógéppel, akár számítógép nélkül. Amennyiben rossz FM-vételi képességei vannak a helyiségnek, ahol használnád az erősítőt, vagy csak unod a szokásos csatornákat, érdemes kipróbálni az internetrádió szolgáltatást: zajmentesen, tisztán és stabilan hallgathatod a kedvenc adóidat – mi több, az internetrádió használatával itthoni csatornák mellett még külföldi állomások ezreit is hallgathatod! A hangminőség garantáltan a lehető legjobb lesz, erről az Onkyo saját Digitális/Analóg jelfeldolgozó egysége gondoskodik.

A kedvenc számaim mindig nálam vannak, MP3 lejátszón. Ráadásul ma már a vízcsapból is iPod/iPhone támogatottság folyik. Ez az erősítő mit tud felmutatni az iPod-omnak?

Az Onkyo TX-8050 rendelkezik előlapi USB csatlakozással. A ma kapható, USB csatlakozóval ellátott Onkyo erősítők mindegyike alkalmas az iPod/iPhone készülékekkel való kommunikációra. Ha ez nem elég, a TX-8050 hátulján fogsz találni egy „Universal Port” néven ismert csatlakozót. Ide az opcionálisan beszerezhető Onkyo UP-A1-es iPod/iPhone dokkolót kötheted – így ez a fajta támogatottság teljes mértékben adott.


Elolvastam a specifikációkat, és láttam, hogy az MP3, WMA kódolású zenék mellett egyéb, számomra ismeretlen formátumokat is támogat az erősítő (pl. FLAC). Ez mit jelent?

Az MP3 és WMA formátumban kódolt zenefájlok lényegesen kisebb tárhelyet foglalnak, mint a hagyományos zenei CD-lemezeken tárolt társaik. Ahogy sokan tudják is, ezeket hívjuk veszteségesen tömörített állományoknak – egy MP3 zenefájl hangzásvilága a tömörítés miatt nem lesz annyira élvezhető, mint egy CD-minőségű zenefájlnak. A veszteséges kódolás következtében részletek eltompulnak, minden tartományból az apró eltérések, neszek, zajok csökkennek, összemosódnak. Ha ezt számszerűen szeretné valaki megérteni;

A CD lemezen másodpercenként feldolgozandó hang adatmennyisége: körülbelül 1300 kilobit (sztereó hangsáv esetén), ezzel szemben egy átlagos MP3 fájl adatmennyisége 160-192 kilobit/másodperc értékű.

Hogy a CD hangzásával megegyező minőségben tudjunk zenét hallgatni, léteznek úgynevezett veszteségmentesen tömörített, nagyfelbontású hangformátumok, mint pl. a WMA lossless, vagy a FLAC. Elviekben az ilyen fájlok hangzása megegyezik az eredeti CD-lemezekével.

Mi van akkor, ha csak MP3 formátumban van meg egy kedvenc zeném? Akkor az pocsékul fog szólni, függetlenül attól, hogy ilyen jó erősítőt vettem?

Ha nem is CD-minőségben, de érezhetően jobban fognak szólni a TX-8050 által feldolgozott, tömörített forrásanyagok. Ezt a javulást, ahogy már említettük, a készülék belső D/A konvertere és az Onkyo által kidolgozott technológiák garantálják.

Szeretném, hogy a TV és számítógép hangja is rá legyen kötve az erősítőre. Emellett még milyen bemenetek és kimenetek találhatóak egy ilyen Onkyo terméken?

Valószínűleg a legtöbb felhasználónak elegendő lesz a TX-8050-es csatlakoztathatósága. Amennyiben a számítógép, vagy televízió hangját az erősítőre szeretnénk küldeni, megtehetjük digitális, vagy analóg jelkapcsolattal is: Az Onkyo TX-8050 készüléken összesen 4 digitális bemenet és 7 analóg sztereó bemenet található. Így aztán rákötheted a számítógépedet, vagy játékkonzolodat, régebbi lemezjátszódat (az erősítő az ehhez szükséges földeléssel is rendelkezik), CD/DVD lejátszódat, és még mindig fog maradni szabad hely. Kimenetekből, csak hogy a legfontosabbakat említsem, rendelkezésre áll egy Zone2 aljzat, melynek használatával egy időben a bekötött források bármelyikével két zónát hajthatsz meg. Két pár hangsugárzót és külön mélysugárzót is meg tud hajtani a TX-8050, és persze ott van az Ethernet / USB csatlakozás… az alábbi kép jól illusztrálja a lehetőségeket.

TX_8050_connectivity

dlna | erősítő | Ethernet | hi-fi | hifi | internet | internet rádió | lastfm | Napster | onkyo | rádió tuner | receiver | sztereó | usb csatlakozás | usb port | vtuner | wrat

 
Joomla weboldal készítés, Joomla keresőoptimalizálás, Joomla honlapkészítés